Ürün Yaşam Döngüsü Nedir?
Ürün yaşam döngüsü (PLC), bir ürünün geliştirme ve pazara girişinden nihai düşüşüne ve pazardan çıkışına kadar olan ömrünü tanımlayan beş aşamalı bir modeldir.
Ürün yaşam döngüsü modeli, ürünlerle ilgili üç varsayıma dayanmaktadır:
- Sınırlı Yaşam Süresi – Pazara giren her ürün eninde sonunda düşecek ve yok olacaktır. Bu nedenle, tüm ürünler, ürün yaşam döngüsü modeli tarafından tanımlanabilecek sınırlı bir ömre sahiptir.
- Farklı Aşamalar – Bir kişinin yaşam döngüsü çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik olarak ikiye ayrılabileceği gibi, bir ürünün yaşam döngüsü de farklı aşamalara ayrılabilir.
- Her aşamada benzersiz ihtiyaçlar – Ürünlerin, ürün yaşam döngüsünün her aşamasında benzersiz finansal, pazarlama ve satış ihtiyaçları vardır.
Ürün pazarlaması Ekipler, ürün yaşam döngüsünü, yeni bir ürün geliştirme, pazara sunma ve tüm yaşam süresi boyunca karlılığını en üst düzeye çıkarma sürecine rehberlik eden bir çerçeve olarak kullanır.
Ürün yaşam döngüsünün beş aşaması
Ürün yaşam döngüsü tipik olarak beş aşamaya ayrılır, ancak bazı kaynaklar Ürün Geliştirme aşamasını hariç tutar ve analizlerine bir ürünün pazara sunulmasıyla başlar. Amaçlarımız doğrultusunda, beş aşamanın tümünü içeren bir ürün yaşam döngüsü modelini tercih ediyoruz:
- Ürün Geliştirme – Ürün geliştirme aşamasında, ürününüz hala yapım aşamasındadır ve genel kullanıma sunulmamıştır. Bu süre zarfında satış ve pazarlama genellikle çok azdır veya hiç yoktur.
- Ürün Tanıtımı/Sürümü – Ürün tanıtım/çıkış aşaması, ürününüzün pazaryerinde satışa çıktığı gün başlar. Ürününüzün bilinirliği minimum düzeydedir, bu nedenle satış hacmi yavaş olacaktır ve pazarlamacılar pazarda talep yaratmaya ve ürününüz hakkında farkındalık yaratmaya odaklanmalıdır.
- Ürün Büyümesi – Bir ürün, müşterileri daha hızlı kazanmaya ve tekrarlanan işler oluşturmaya başladığınızda büyüme aşamasına girer. Kamuoyu bilinci ve satış hacmindeki en keskin artışlar, ürün büyüme aşamasında elde edilir.
- Ürün Olgunluğu – Bir ürün, satış hacminin zirveye ulaştığı ve ürün pazarının doygun hale geldiği olgunluk aşamasına girer.
- Ürün Pivot/Düşüş – Pazar doygunluğundan sonra, bir ürün sonunda ürün düşüş aşaması olarak bilinen azalan satış hacmi ve karlılık dönemine girer.
Ürün Yaşam Döngüsü Neden Önemlidir?
Herhangi bir ticari işletmenin nihai hedefi, Gelir potansiyelini en üst düzeye çıkarın, tüm ömrü boyunca kar ve hissedar değeri.
B2B SaaS şirketleri, ürün/pazarlama yatırımlarını optimize etmek ve pazarlama çabalarını, müşterilere sundukları ürün ve hizmetlerden genel karlılığı ve değer yaratmayı en üst düzeye çıkaracak şekilde yönlendirmek için ürün yaşam döngüsü modelini kullanarak bu hedefi destekleyebilir.
Ürün yaşam döngüsünün her bir farklı aşaması, benzersiz bir dizi pazarlama ihtiyacı ve önceliği ile karakterize edilebilir. Ürün yaşam döngüsünün her aşamasında pazarlama girişimlerini anlamak ve başarılı bir şekilde yürütmek, maksimum karlılık ve değer yaratma elde etmek için çok önemlidir.
Ürün yaşam döngüsünün her aşamasında pazarlama
Ürün Geliştirme Aşamasında Pazarlama
Ürün geliştirme aşamasında, ürününüz henüz genel kullanıma açık değildir. Satış hacmi düşüktür veya hiç yoktur ve ürün/marka bilinirliği de düşüktür. Ürün geliştirme aşamasında pazarlama şunlardan oluşabilir:
- Kullanıcı ihtiyaçlarını yakalamak ve ürününüzün ele alacağı sorunlu noktaları anlamak için şirketinizin hedef kitlesiyle görüşmeler veya odak grupları düzenlemek,
- Potansiyel müşterilere geri bildirimlerini almak için yeni ürün özellikleri önermek veya sergilemek,
- Erken satışlar oluşturmak ve ürün geliştirme faaliyetlerinizi desteklemek için fon toplamak için bir satış öncesi programı başlatmak.
Ürün geliştirme aşaması aynı zamanda aşağıdakilere dayalı bir pazarlama hipotezi geliştirme zamanıdır: Pazarlama Karmasının 4P'si.
Ürün Tanıtımı/Piyasaya Sürme Aşamasında Pazarlama
Ürün tanıtım aşamasında, ürününüz halka açık hale gelmiştir. Satış hacmi düşük (ancak artmaya başlıyor) ve ürününüz hakkında kamuoyu bilinci de öyle.
Ürün tanıtım aşamasındaki pazarlamacılar için en önemli amaç, ürün farkındalığı yaratarak, çözüm arayan potansiyel müşterilerin sunduğunuz ürünü duymuş olmasını sağlamaktır.
Ürün tanıtımı/piyasaya sürme aşamasında, pazarlama ekipleri bir Pazara açılma stratejisi Bu, marka bilinirliğini artırır ve ürünün hedef müşterileri tarafından benimsenmesini hızlandırır. Satış odaklı, ürün odaklı, pazarlama odaklı ve Müşteri odaklı büyüme stratejileri ürünün doğasına ve pazarlama kampanyalarının nasıl yürütüldüğüne bağlı olarak hepsi etkili olabilir.
Ürün Büyüme Aşamasında Pazarlama
Ürün büyüme aşamasında, ürününüz artık pazarda "yeni" değildir. Artık hedef müşterileriniz ürününüz hakkında daha fazla şey duyduğuna göre, pazarlamanın ana odak noktası ürününüzü rakiplerinizden farklılaştırmak, pazarda markanız için bir tercih oluşturmak ve rakiplere karşı pazar payınızı en üst düzeye çıkarmaktır.
Ürün büyüme aşamasındaki pazarlama odağının temel alanları şunları içerir:
- Ürün Konumlandırma – Mesajlaşma, ürününüzü rakiplerinden farklılaştırmaya ve potansiyel müşterilerin bir alternatif yerine neden çözümünüzü satın almaları gerektiğini açıklamaya odaklanmalıdır.
- Yeni Ürün Özellikleri – Ürününüzün pazarda algılanan değerini artıran yeni ürün özelliklerini piyasaya sürmek için yeni pazarlama girişimleri oluşturulabilir. JTBD çerçevesi gibi araçlar, hangi yeni özelliklerin müşterileriniz için en fazla değeri katacağını belirlemek için kullanılabilir.
- Müşteri Başarısını Ölçeklendirme – Ürün büyüme aşamasında başarılı bir şekilde gezinmek, genellikle kuruluşunuzun satış, pazarlama ve müşteri başarısı ekiplerini önceki aşamalara göre katlanarak daha yüksek bir hesap hacmine hizmet verecek şekilde ölçeklendirmesini gerektirir.
Ürün Olgunluk Aşamasında Pazarlama
Ürün olgunluk aşamasında, ürününüz hem popülaritesi hem de karlılığı açısından zirve yapıyor. Ürün olgunluğunun en büyük göstergesi, müşterilerinizin çoğu ürününüzü zaten kullandığında ve yeni müşterilerinizin çoğu rakiplerinizden geçiş yaptığında belirlenen pazar doygunluğudur.
Ürün olgunluk aşamasında, şirketler genellikle dikkatlerini satış/dağıtım/hizmet sürecini tamamen optimize ederek karı maksimize etmeye yönlendirirler. Pazarlama için odak noktası, ürünün ömrünü mümkün olduğunca uzatmak olmalıdır:
- Ürünü kullanmaktan fayda sağlayabilecek yeni demografik özellikler veya kitleler belirleme veya
- Ürün için yeni kitlelerin ve yeni potansiyel alıcıların kilidini açan yeni potansiyel kullanımları belirlemek.
Bunun gibi yenilikler, bir ürünün olgunluk aşamasını uzatabilir veya uzatabilir ve şirketinizin ürün düşüşe geçmeden önce genel kârı en üst düzeye çıkarmasına olanak tanır.
Ürün Düşüş Aşamasında Pazarlama
Ürün düşüşü aşaması, yeni ürün satışlarının yavaşlaması ve kârların azalması ile işaretlenen ürün yaşam döngüsünün son aşamasıdır.
Tasarım aşamasında, pazarlama ekipleri reklam ve promosyonlara (artık çok etkili olmayan) harcamalarını azaltır ve bunun yerine müşterilerden mümkün olduğunca kısa vadeli kar elde etmeye odaklanır.
Ürün düşüş aşamasında pazarlamaya büyük yatırım yapmak sadece para kaybıdır. Kendinizi ikna etmek için, milyon dolarlık bir pazarlama kampanyasının sizi işletmeniz için modern bir işletim sistemi yerine Windows 3.1 kullanmaya başlamaya veya yeni iPhone'unuzu Nokia 3310 ile değiştirmeye ikna edip edemeyeceğini düşünün. Kesinlikle hayır! Bu ürünler, ürün yaşam döngüsünün sonuna ulaştı ve geri gelmiyorlar.
Ürün Yaşam Döngüsü Modeli ile Pazarlama Başarısını En Üst Düzeye Çıkarmak
Directive'de, ürün yaşam döngüsü modeli ve ilgili pazarlama teknikleri hakkındaki derinlemesine bilgimizi kullanıyoruz. SQL ve Müşteri Oluşturma B2B SaaS müşterilerimiz için.
Ürün tanıtımından ürün büyümesi ve olgunluk aşamalarına kadar, satın alma deneyimini optimize etmek, satış büyümesini ve karlılığı hızlandırmak için derin müşteri içgörülerinden yararlanan müşteri odaklı bir büyüme stratejisi uyguluyoruz.
Daha fazlasını öğrenmeye hazır mısınız?
Giriş görüşmesi rezervasyonu yapın Yönerge ile veya Topluluğa Katılın ve SaaS pazarlama topluluğumuzdan özel içeriğe ve ücretsiz tavsiyelere erişim elde edin.