URL (Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyici) nedir?
Web adresi olarak da bilinen Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi (URL), web'deki benzersiz bir sayfanın veya kaynağın adresi olarak işlev gören bir karakter dizisidir. URL'ler, belirli bir kaynağa erişmek için gereken protokolün adını ve kaynağın bulunduğu alan adını gösterir.
Her geçerli URL, İnternet'teki benzersiz bir web sayfasına veya kaynağa işaret eder. İşte size tanıdık gelmesi gereken URL'lerin kısa bir listesi:
Bu URL'lerin tümü, ilgili web etki alanlarının ana sayfasına işaret eder, ancak her bir web sayfasının kendi URL'sine sahip olduğunu unutmayın. Kendi web sitemizdeki kaynaklara işaret eden başka bir URL listesi:
- https://dlrective.com/resources/glossary/anchor-text/
- https://dlrective.com/customer-generation/
- https://dlrective.com/institute/modules/seo-course/
Artık bir URL'nin bazı net örneklerini gösterdiğimize göre, URL'lerin nasıl çalıştığına ve SEO için neden önemli olduklarına daha yakından bakalım.
Bir URL Nasıl Çalışır?
Evler ve işyerleri için fiziksel adresler ne ise, URL'ler de web sayfaları için odur.
Ve tıpkı fiziksel bir adresin belirli bir fiziksel konumu (örneğin ülke, şehir, sokak adresi, birim) tanımlayan birden fazla bilgi öğesi (hem zorunlu hem de isteğe bağlı) içermesi gibi. numara, posta kodu vb.), URL'ler, web tarayıcınıza web'de barındırılan bir kaynağa veya web sayfasına nereden ve nasıl erişeceğinizi söyleyen farklı bölümlerden oluşur.
Bir URL'nin Altı Bölümü
Protokol/Şema
Bir URL'nin ilk kısmı, şeması olarak bilinir. Şema, kaynağı istemek için web tarayıcınızın hangi iletişim protokolünü kullanması gerektiğini belirtir. Günümüzde hemen hemen tüm web siteleri HTTP veya HTTPS protokollerini kullanır, ancak URL'ler FTP protokolüne (dosya indirmek için kullanılır), mailto protokolüne (e-posta göndermek için kullanılır) ve diğer şemalara da atıfta bulunabilir.
Ana Bilgisayar/Alan Adı
Herhangi bir URL'deki şemadan sonra alan adını görürsünüz. Her alan adı, .com, .org veya .net gibi bir üst düzey alan adı (TLD) veya .ca, .uk veya .tv gibi ülke kodu üst düzey alan adı (ccTLD) ile biter.
Markaların alan adı kayıt şirketlerinden satın aldığı alan adları, belirtilen TLD altında yer alan alt alan adlarıdır ve ikinci seviye alan adları olarak da bilinir. Bazı URL'ler, alan adının World Wide Web'in bir parçası olduğunu belirten üçüncü düzey bir alan adı olan "www." içerir.
Liman
Her URL, bağlantıyı tamamlamak için kullanılması gereken bir bağlantı noktasını belirtir. Bağlantı noktaları, web tarayıcınızda görünen URL'lerde her zaman görünmez, ancak gereklidir. 80 numaralı bağlantı noktası, web sunucuları için varsayılan bağlantı noktasıdır.
Dosya Yolu
Alan adı ve bağlantı noktasından sonra, bir URL'nin bir sonraki kısmı dosya yoludur. Bir dosya yolu, istenen kaynağın web sitesinin dosya yapısındaki tam konumunu gösterir ve dizinlere ve alt dizinlere yapılan başvurular eğik çizgiyle ayrılır.
Bazı URL'ler, erişilen kaynağın türünü belirten bir öğe dosyası uzantısı (ör. .html, .png, ,jpeg vb.) görüntüler, ancak birçok web yöneticisi URL'lerini korumak için öğe dosyası uzantısını atlar kısa ve zarif.
Parametre
Bir URL'nin soru işaretinden sonra gelen herhangi bir bölümü parametre olarak bilinir. Bir URL yalnızca bir parametre veya ve işareti karakteriyle ayrılmış birden çok parametre içerebilir. URL parametreleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılabilir:
- Kullanıcı oturum verilerini izleme UTM parametreleri Google Etiket Yöneticisi'ni kullanarak,
- Bir sayfadaki arama sonuçlarında veya ürün listelemelerinde görünen öğeleri sıralamak, filtrelemek veya tanımlamak,
- Sayfalandırma veya
- Bir sayfayı geçici olarak başka bir dile çevirmek,
Parça
Bir URL'nin bir octothorpe'dan (AKA bir hashtag veya "#") sonra görünen kısmı parça olarak bilinir. Bu durumda, ahtapot "parça tanımlayıcı" olarak bilinir. Parçalar, web tarayıcınıza sayfada görünen içerik içinde belirli bir "yer imlerine eklenmiş" konuma kaydırması talimatını veren dahili sayfa referanslarıdır.
Her URL bir şema, bir alan adı ve bir bağlantı noktası içerir - ancak şema, bağlantı noktası ve üçüncü düzey alan adı (www) tarayıcınızın adres çubuğunda gizlenmiş olabilir. URL, giriş sayfasının dışındaki bir kaynağa işaret ettiğinde bir dosya yolu da zorunludur. Parametreler ve Parçalar, kendi takdirinize bağlı olarak uygulanabilecek isteğe bağlı bileşenlerdir.
URL'ler Neden Önemlidir?
Bir web yöneticisi olarak, URL'lerinizi oluşturma ve yapılandırma şekliniz her ikisi üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir kullanıcı deneyimi (UX) ve Organik Arama performans.
UX tarafında, web yöneticileri, hatırlanması ve yeniden üretilmesi kolay URL'ler oluşturmaya odaklanmalıdır. URL yapıları, aşağıdakiler gibi en iyi uygulamaları izleyerek mümkün olduğunca basit olmalıdır:
- URL'de büyük harf kullanmamak,
- Sayılardan kaçınmak ve
- Kelimeleri ayırmak için alt çizgi veya boşluk yerine kısa çizgi kullanmak,
URL'leri yapılandırırken standart uygulamaları takip etmek, kullanıcıların sayfanıza geri dönmek istediklerinde URL'leri hatırlamalarını ve yeniden oluşturmalarını kolaylaştırır. Kullanıcılar URL'nizi kolayca hatırlayabilirse, markanızı hatırlama ve gelecekte tekrar ziyaret etme olasılıkları daha yüksektir.
Organik arama perspektifinden bakıldığında, bir sayfanın hedef anahtar kelimesini URL'sine dahil etmek iyi bilinen bir en iyi uygulamadır. Anahtar kelime açısından zengin bir URL, hem tarayıcıların hem de gerçek insan kullanıcıların sayfanızın konusunu tanımlamasına yardımcı olur.
Bir diğer önemli SEO en iyi uygulaması, "web sitenizdeki her benzersiz içerik parçasına yalnızca tek bir URL'den erişilebildiğinden emin olun" demenin süslü bir yolu olan kanonikleştirmedir. Web sitenizdeki aynı sayfaya birden fazla URL kullanılarak erişilebiliyorsa, bir Kanonik etiket arama motorlarına, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) o sayfanın hangi sürümüne öncelik verilmesi gerektiğini söyleyecektir.
Optimize Edilmiş URL'ler Kullanıcı Deneyimini ve Organik Arama Performansını Artırır
Lider olarak SaaS SEO ajansı, Direktif en güncel olanı kullanır teknik SEO en iyi uygulamaları B2B SaaS müşterilerimiz için hem kullanıcı deneyimini hem de organik arama performansını artıran URL'ler oluşturmak ve yapılandırmak.
Bunu nasıl yaptığımızı öğrenmek ister misiniz?
Giriş görüşmesi rezervasyonu yapın ekibimizin bir üyesiyle veya Topluluğa Katılın ve SaaS pazarlama profesyonellerinden oluşan topluluğumuzdan özel içeriğe ve uzman tavsiyelerine ücretsiz erişim elde edin.