İçerik Dağıtım Ağı (CDN) nedir?
İçerik Dağıtım Ağı (CDN), dünyanın dört bir yanından web sitenize, içeriğinize veya uygulamalarınıza erişen kullanıcılar için hizmet kullanılabilirliğini ve performansını artıran, coğrafi olarak dağıtılmış veri merkezlerinde bulunan bir proxy sunucuları ağıdır.
CDN Nasıl Çalışır?
İçerik dağıtım ağları (CDN'ler), dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara İnternet üzerinden içerik sunarken ağ gecikmesini azaltmak için tasarlanmıştır.
Dünyanın en büyük CDN sağlayıcısı Akamai, 135 ülkede 1.400'den fazla ağda bulunan 325.000'den fazla sunucudan oluşan küresel bir ağa sahiptir. Akamai CDN, İnternet kullanıcılarının %85'i için tek bir ağ atlaması içindedir ve İnternet'teki tüm trafiğin %15 ila %30'unu yönlendirdiği tahmin edilmektedir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, Internet üzerinden içerik sunan kuruluşlar SaaS şirketleri, web yayıncıları ve video akışı hizmetleri, verileri Akamai sunucularında depolamak ve Akamai CDN aracılığıyla müşterilerine teslim etmek için Akamai ile sözleşme yapabilir. Akamai'nin kapsamlı küresel ağı, bu varlıkları ve hizmetleri fiziksel olarak son kullanıcıya daha yakın hale getirerek daha hızlı erişim sağlar ve gecikmeyi en aza indirir.
1998 yılında kurulan Akamai, CDN pazarına çok erken girenlerden biriydi. 2023'te CDN sağlayıcıları için pazar, ücretsiz CDN'leri, geleneksel ticari CDN sağlayıcılarını, genel bulut CDN hizmetlerini ve telekomünikasyon şirketleri tarafından işletilen tescilli CDN'leri içerir. Akamai'nin iyi bilinen alternatifleri arasında StackPath, Cloudflare, Fastly, Imperva ve Amazon CloudFront bulunur.
CDN Neden Önemlidir?
Web siteniz, SaaS uygulamanız veya akış hizmetiniz için bir CDN uygulamanın sonucu, içeriğinize İnternet üzerinden erişen son kullanıcılar için iyileştirilmiş hız, performans ve kullanılabilirliktir.
Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara içerik sunan web siteleri için CDN'ler, daha hızlı sayfa yükleme hızları şeklinde gelişmiş web sitesi performansı sunar. Bu iki önemli nedenden dolayı önemlidir:
- Müşteri Memnuniyeti
– Yavaş sayfa yükleme sürelerinin müşteri memnuniyetini azalttığı ve web sitenizin, uygulamanızın veya hizmetinizin ticari başarısını etkilediği gösterilmiştir. Sayfa yükleme süresindeki bir saniyelik gecikme bile, dönüşümlerde ve sayfa içi etkileşimde ölçülebilir bir düşüşe karşılık gelir.
Bir CDN uygulamak, sayfa yükleme sürelerinizi mümkün olduğunca en aza indirmeye yardımcı olur, böylece dünyanın dört bir yanından dijital içeriğinize veya uygulamalarınıza erişen müşteriler için mümkün olan en iyi deneyimi sunabilirsiniz. - SEO Performansı
– Yüklenmesi daha uzun süren sayfalar, daha hızlı yüklenenlere kıyasla daha yüksek bir hemen çıkma oranına sahiptir. Hemen çıkma oranı, kullanıcıların etkileşimde bulunmadan web sitenizdeki bir sayfadan ne sıklıkta çıktığını ölçer.
Kullanıcılar web sitenize veya uygulamanıza Google Chrome tarayıcısı üzerinden eriştiğinde, Google toplam hemen çıkma oranını ölçer. Yüksek hemen çıkma oranları, kötü müşteri deneyimlerinin bir göstergesi olarak kullanılır ve web sitenizin web sitesinde görünme olasılığını azaltabilir. Arama Motoru Sonuç Sayfaları (SERP'ler).
Bir CDN uygulamak, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar için içeriğinize erişimi hızlandırarak SEO performansınızı etkileyebilecek yüksek hemen çıkma oranı riskini azaltır.
İçerik Dağıtım Ağının (CDN) Dört Faydası
1. Gecikmeyi Azaltma
CDN'ler başlangıçta, bir sunucudan içerik talep etmeniz ile içeriğin ekranınıza gerçekten yüklenmesi arasındaki gecikme olarak tanımlanan İnternet'teki gecikmeyi azaltmaya yardımcı olmak için geliştirilmiştir.
Gecikmenin ana nedenlerinden biri, kullanıcı ile içeriğin barındırıldığı sunucu arasındaki fiziksel mesafedir. Bir sunucudaki içerik San Francisco Sacramento'daki bir kullanıcı tarafından en az gecikme süresiyle erişilebilir, ancak Doğu Afrika'daki başka bir kullanıcı, sunucuya olan fiziksel uzaklıkları nedeniyle önemli bir gecikme yaşayabilir.
CDN, kaynak sunucudaki içeriğin proxy sunucularında yansıtılmasına ve önbelleğe alınmasına olanak tanır
2. Web Sitesi Güvenilirliği ve Yedekliliği
Bir CDN, web sitenizi veya uygulamanızı dünya çapında yüzlerce hatta binlerce sunucuda kullanılabilir hale getirir. Bu sunuculardan bazıları kullanılamaz hale gelirse, içeriğinizi kullanıcılara sunabilecek çok daha fazla sunucu vardır. Bu, web sitenizi veya SaaS uygulamanızı planlanmamış kesintilere karşı daha dayanıklı hale getirir.
3. Bant Genişliği Maliyetlerinin Azaltılması
Bant genişliği maliyetleri, bir web sitesini barındırmak veya bir SaaS uygulaması sunmakla ilişkili ana giderlerden biridir. CDN sağlayıcıları, müşterileri için bant genişliği maliyetlerini azaltmak için önbelleğe alma ve diğer depolama optimizasyonu türlerini kullanır.
4. Dijital Güvenlik
Web siteniz veya SaaS uygulamanız bir Hizmet Reddi (DoS) saldırısının hedefiyse, CDN'niz hizmetlerinizin müşteriler tarafından kullanılabilir durumda kalmasını sağlamak için kötü amaçlı trafiği kaynak sunucunuzdan uzağa yönlendirebilir.
CDN ile Pazarlama Başarısını En Üst Düzeye Çıkarın
Lider olarak SaaS SEO ajansı, Yönergenin Müşteri Oluşturma metodoloji, müşteri deneyimlerini optimize etmemize, sayfa içi dönüşümleri hızlandırmamıza ve B2B SaaS müşterilerimiz için Toplam Adreslenebilir Pazardan (TAM) tam olarak yararlanmamıza olanak tanıyan CDN'lere ve diğer teknolojilere bağlıdır.
Daha fazlasını öğrenmeye hazır mısınız?
Giriş görüşmesi rezervasyonu yapın Yönerge ile veya Topluluğa Katılın SaaS pazarlama topluluğumuzdan içeriğe, içgörülere ve tavsiyelere özel erişim için.