Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Hemen çıkma oranı, belirli bir web sitesine gelen ve tek bir sayfayı görüntüledikten sonra web sitesinden ayrılan (veya hemen çıkan) ziyaretçilerin yüzdesidir. Bu, ziyaretçinin bir saniye bile görüntülemeden veya etrafta dolaşıp diğer açılış sayfalarını keşfetmeden bir sayfada kaldığı anlamına gelir. Pazarlama çabalarının ne kadar iyi gittiğini izlemeye yardımcı olmak için genellikle bir web sitesinin ne kadar etkileşim aldığının bir ölçümü olarak kullanılır. Hemen çıkma oranının düşük olması, bir sitenin ziyaretçileri arasında popüler olduğunu gösterebilir.
Hemen Çıkma Oranını Anlamak Neden Önemlidir?
Hemen çıkma oranları söz konusu olduğunda, çoğu işletme yüksek bir hemen çıkma oranının kötü bir şey olduğu konusunda hemfikirdir. Hemen çıkma oranının yüksek olması, web sitenizdeki içeriğin ziyaretçinizin ihtiyaçlarını karşılamadığını gösterir, bu nedenle başka bir şey aramak için sayfadan sayfaya geçerler. İçeriğiniz hedef kitlenize ulaşmıyorsa, işletmeniz için felaket anlamına gelebilir. Çok fazla büyüme görmeyeceksiniz çünkü size paraya, kaynaklara ve zamana mal olabilecek dönüşümler veya satışlar olmayacak.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak, hemen çıkma oranınızı bilmek önemlidir çünkü pazarlama çabalarınızın ve reklamlarınızın nasıl gittiğini bilmenizi sağlar. Hemen çıkma oranınız çabalarınızın işe yaramadığını gösteriyorsa, artık yalnızca hedef kitlenize ulaşmak için değil, onları sadık müşterilere dönüştürmek için gerekli değişiklikleri yapacak alana sahipsiniz.
Google Analytics'inize bakarak hemen çıkma oranınızı bulabilirsiniz. Belirtildiği gibi, yüzde, web sitenize gelen kaç kişinin ilk geldikleri sayfayı görüntüledikten sonra ayrıldığını gösterir. Bu, Google Analytics hemen çıkma oranınızın %55 olduğunu söylüyorsa, sitenizi ziyaret eden kişilerin %55'inin girdikleri sayfayı görüntüledikten sonra sitenizden ayrıldığı anlamına gelir.
Genellikle bu sizin ana sayfanız olacaktır, ancak web sitenizin nasıl kurulduğuna bağlı olarak başka bir sayfa olabilir. Sonunda istediğiniz şey, ziyaretçilerin web sitenize çekilmesi, evinizi veya başka bir önemli sayfayı görüntülemesi ve ardından web sitenizde daha fazla sayfa keşfetmesidir. Bu, etkileşimi gösterir ve bir dönüşüm yapılması için daha yüksek bir olasılık oluşturur.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?
Hemen çıkma oranını hesaplamak için tek yapmanız gereken tek sayfalık ziyaretlerin toplam sayısını almak ve bunu web sitenize yapılan toplam giriş sayısına bölmektir. Bir örnek yapalım:
Web sitenizin ana sayfasının bir ay içinde 1.500 ziyaretçi aldığını varsayalım. Ancak bu ziyaretçilerin 500'ü yalnızca ana sayfayı görüntüledikten sonra sitenizden ayrılıyor. Rakamları ekleyelim:
- 500 / 1.500 = 0.33
Bu, ana sayfanızın hemen çıkma oranının %33 olduğu anlamına gelir (ki bu çok iyidir).
İyi Bir Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Hemen çıkma oranınızın çok yüksek olmasını istemeseniz de, gerçekten "tipik" bir hemen çıkma oranı olmadığını unutmamak önemlidir. İnternetin milyarlarca sayfayla dolu olduğunu akılda tutarak, ortalama bir hemen çıkma oranının nasıl görünmesi gerektiğini genelleştirmek çok zordur.
Bir İnternet kullanıcısı için, acil bilgi, ürün veya çözüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek (veya karşılamayabilecek) binlerce sayfa arasından seçim yapabilirsiniz. Tüm bunlar, hemen çıkma oranınızın çok yüksek olmasını istemeseniz de, siteden siteye, işletmeden işletmeye değişeceği için "mükemmel" bir hemen çıkma oranı fikrine kapılmak istemediğinizi söylemek içindir.
"İyi" bir hemen çıkma oranı çok özneldir. Hemen çıkma oranını iyi veya not yapan şey, web sayfasının türüne, aldığı trafiğin nereden geldiğine ve ziyaretçi demografisine de bağlı olacaktır.
Bazı sayfalar, basit ve bilgilendirici oldukları için hemen çıkma oranına sahip olabilir - herhangi bir ekstraya ihtiyaç duymayan doğrudan bir soruyu yanıtlar. Böyle bir sayfanın hemen çıkma oranının yüksek olması mantıklıdır çünkü kullanıcı tam olarak aradığını buldu ve daha fazla keşfetmeye gerek hissetmedi.
Bazı işletmeler için, belirli bir sorunu çözen belirli bir soruyu yanıtlayan ve hemen çıkma oranının yüksek olduğu bunun gibi sayfalar olabilir. Bu, hemen çıkma oranının yüksek olmasına rağmen sayfayı kötü bir sayfa yapmaz. Benzer şekilde, bir sayfanın hemen çıkma oranı düşük olabilir, ancak çok fazla etkileşim elde etmeyebilir (yani bir satın alma, kaydolma, tıklama vb.). Hemen çıkma oranlarını gözden geçirirken bunu aklınızda bulundurun çünkü nüans gereklidir.
Sonuç olarak, hemen çıkma oranınız ne kadar düşükse o kadar iyi olduğunu hatırlamak iyi bir kuraldır. Yüksek hemen çıkma oranları genellikle arzu edilmez, ancak bunu bir tuz tanesi ile alın. Hemen çıkma oranları yüksek olan bazı sayfaların kötü olmadığını, hemen çıkma oranları düşük olan diğer sayfaların ise her zaman iyi olmadığını unutmayın. Üzerinde çalıştığınız sayfanın türünü, sayfanın neyi başarmasını istediğinizi ve bunun nihayetinde nasıl çalıştığını göz önünde bulundurun.
Hemen çıkma oranınızı artırmak istiyorsanız, web sitenizi nasıl iyileştirebileceğinizi düşünün. Yönergenin Dönüşüm Oranı Optimizasyon Ekibi harika bir şey yaratmak için ne gerektiğini anlar Kullanıcı Deneyimi müşterisinin hedef kitlesi için.
Hedef kitlenizin tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyi sunması için sitenizi en iyi duruma getirmeye yardımcı olan her türlü araç ve kaynağı sunuyoruz. Web sitenizin şu anda nasıl performans gösterdiğini ve nasıl geliştirebileceğini öğrenmek için bir Ücretsiz teklif bugün bizimle.