Tahmin Nedir?
Endüstri dikeylerinde, tüm işletmeler belirsiz bir geleceğe hazırlanma zorluğuyla karşı karşıyadır. Şirket yöneticileri, büyümeyi optimize etmek ve işletmenin taleplerini karşılamak için kaynakların planlanması ve tahsisinden sorumludur, bu da giderek karmaşıklaşan bir iş ortamıyla birlikte zorlaşan bir görevdir.
Gelecekte ne olacağına dair doğru tahminler oluşturmaya yardımcı olmak ve kaynakların bilinçli ve etkili bir şekilde tahsis edilmesini desteklemek için yöneticiler, tahmin olarak bilinen bir veri analizi tekniği kullanır.
Tahmin, gelecekteki olaylarla ilgili tahminler için temel olarak mevcut ve geçmiş verileri kullanır. Bir iş bağlamında gelecekle ilgili tahminlerde bulunmak için yaygın olarak kullanılan üç tür tahmin vardır:
Genel İş Tahmini
Tahmin, piyasa koşullarını değerlendirmek ve bir hedef pazarın sağlığını ve değerini ölçmek için kullanılabilir. Kuruluşlar gelecekteki satışları, harcamaları, karları ve yükümlülükleri tahmin etmeye çalışabilir. Ayrıca ekonomik eğilimleri ölçmeye veya değerlendirmeye çalışabilir ve beklenen pazarlama fırsatlarından yararlanmak için kendilerini konumlandırabilirler. Genel iş tahmini, geçmiş verilerden yararlanabilir veya sezgiye veya nitel analize dayanabilir.
Satış ve Pazarlama Tahmini
Satış ve pazarlama, işletme için iki gelir kaynağını temsil eder. Satış ekibi, potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için giden çabalarla gelir elde ederken, pazarlamanın rolü, içerik, hedefli reklamcılık ve gelen potansiyel müşteriler oluşturan diğer girişimlerle kitlelerin ilgisini çekmektir. Satış ve pazarlama gelirlerini tahmin etmek, doğrudan iç bütçeleme ve kaynak tahsisi planlamasına beslenen kuruluşlar için çok önemli bir yetenektir.
Sermaye Tahmini
Sermaye tahmini, işletmeler için basitçe finansal planlamadır. Bir işletme, gelecekteki gelirini tahmin etmek (satış, pazarlama ve diğer gelir akışlarından beklenen gelire dayalı olarak), yaklaşan finansal yükümlülükleri karşılayabildiğinden emin olmak ve büyüme yatırımını optimize etmek için sermaye tahminini kullanır. Sermaye tahmini, kuruluşların kaynak tahsislerini optimize etmelerine ve uygun nakit akışı yönetimini sağlarken büyümeyi hızlandırmalarına yardımcı olur.
Pazarlama Gelirini Tahmin Etmek Neden Önemlidir?
As an organization grows in size and invests in marketing its products and services, forecasting plays an increasing role in ensuring that resources are effectively allocated for the future. The ability to correctly forecast marketing revenue and success yields several positive benefits for the business:
Forecasting Helps Ensure Effective Resource Allocation
Businesses need to know how many sales they are likely to generate in a given time period to ensure that they are positioned to meet customer expectations for quality and service.
If your company manufactures widgets, the ability to forecast marketing outcomes will help you determine how many widgets you should make. If you sell a service, forecasting can help you determine what resources are needed to deliver the services that you will sell.
Forecasting Helps Drive Effective Budgeting
Pazarlama sonuçlarını tahmin etme yeteneği, işletmenizin belirli bir zaman diliminde gelirinizin nasıl artacağını veya değişeceğini belirlemesine yardımcı olabilir.
Bu, büyümeyi sağlamak için etkili bir şekilde bütçe yapmanıza yardımcı olabilecek nakit akışı tahminlerini besler. Sermaye kullanımını optimize etmek ve nakit akışı sorunlarından kaçınmak için işletmeler, ne kadar nakde sahip olacaklarını ve ne zaman sahip olacaklarını tahmin etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalıdır.
Tahmin, yeni pazar fırsatlarının belirlenmesine yardımcı olur
İşletmeler sadece yeni müşterilere pazarlama yapmakla kalmaz, aynı zamanda mevcut müşterilerine de pazarlama yaparlar. Hem yeni hem de mevcut müşterilerden elde edilen geliri tahmin etmek, işletmelerin pazarlama yatırım getirisini ölçmek ve müşteri kazanımına yapılan yatırımları haklı çıkarmak için yararlı bir metrik olan müşteri yaşam boyu değerlerini (CLV) belirlemelerine yardımcı olabilir.
Müşteri yaşam döngüsü boyunca müşterilerin satın alma davranışlarını anlamak, kuruluşların yeni ve kazançlı pazar fırsatlarını belirlemesine yardımcı olabilir.
İşletmeler için Üç Tahmin Yöntemi
İşletmelerin tahmin yapabilmesinin üç temel yolu vardır. Seçilen tahmin yöntemi, en önemlisi tahmin türü olan çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.
Niteliksel tahmin
Nitel tahmin, verilerin hazır olmadığı durumlarda gelecek hakkında tahminlerde bulunmak için kullanılır. Bir işletme, bir ürün veya hizmetin çok yeni olması gibi hiçbir veriye sahip olmadığında nitel tahmin kullanmak zorunda kalabilir.
Hedef pazar büyümesinin değerlendirilmesi, güvenilir bir nicel model oluşturmak için yeterli bilginin bulunmadığı durumlarda nitel tahmin unsurlarını da gerektirebilir.
Kantitatif tahmin
Nicel tahmin, tahminleri bilgilendirmek için kullanılabilecek geçmiş veya zaman serisi verileri mevcut olduğunda kullanılır.
Satış ve pazarlama tahmini için, satış hunisi aracılığıyla metrikleri ve KPI'ları izleyen kuruluşlar, satış döngüsünün farklı aşamalarındaki hacimlere ve dönüşüm oranları bilgisine dayalı olarak gelişmiş tahmin ve gelir modelleri geliştirebilir. Bu veriler, analistlerin gelecekteki gelirleri ve sonuçları tahmin etmelerine yardımcı olan eğilimler ve modeller için analiz edilir.
Nedensel modelleme
Nedensel modelleme, belirli bir sonucu etkileyen tüm nedensel faktörleri açıklamaya çalışan karmaşık bir tahmin yöntemidir. Nedensel modeller karmaşıktır ve işletme belirli bir araştırma alanı için doğru bir tahmine dayalı modele doğru ilerledikçe sürekli olarak iyileştirilebilir.
Tahmin her zaman sonuçları çarpıtabilecek yerleşik varsayımları kullanır, ancak nedensel modelleme, modeldeki varsayımları izleyerek ve bunları yeni verilere karşı doğrulayarak bunu ele alır.
Pazarlama Geliri için Doğru Tahmin İçin 6 Adım
Pazarlama organizasyonları, gelir döngüsünün erken aşamalarına ilişkin görünürlüklerine ve dönüşüm modelleme ve optimizasyonuna aşinalıklarına dayalı olarak pazarlama sonuçlarının nicel tahminini gerçekleştirmek için benzersiz bir konuma sahiptir. Pazarlama geliri tahminleri altı adımlı bir süreçte geliştirilebilir:
- Gelir döngüsünün veya pazarlama hunisinin bir modelini oluşturun
- Pazarlama müşteri adayı türlerini belirleyin ve bunları müşteri profillerine göre gruplandırın
- Her bir pazarlama potansiyel müşterisi türü için dönüşüm oranlarını ve hızını ölçün
- Neyin müşteri adayı olarak sayıldığını belirleyin ve pazarlama hunisine kaç müşteri adayının (her türden) beslendiğini (ve hangi aşamada) değerlendirin
- Mevcut ve yeni müşteri adaylarının sayısına bağlı olarak, kaçının gelire dönüştürüleceğini ve ne kadar gelir elde edileceğini değerlendirin
- Belirtilen süre için kesinleşmiş bir gelir tahminine ulaşmak için en iyi muhakemeyi ve deneyimi uygulayın
Directive Consulting, Doğru Tahminler Sağlamak için Verileri Kullanır
Directive Consulting, pazarlama tavsiyelerinin finansal etkilerini doğru bir şekilde tahmin etmek için yılların deneyiminden ve veri toplamadan yararlanır. Directive Consulting'in pazarlama analitiği platformu, mevcut CRM aracınıza tamamen entegre olarak, işletmenizin kendi pazarlama geliri tahmininizi geliştirmek ve etkili planlama ve iş başarısı sağlamak için gerekli verileri çıkarmasına ve işlemesine yardımcı olur.